Vastuullinen toiminta ja epäeettisen toiminnan ohjeet

Seura haluaa huolehtia voimistelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnista. Kaikessa häirinnässä, kiusaamisessa ja muussa hyvinvointia haastavassa toiminnassa on nollatoleranssi.

Eettistä toimintaa johtaa seuran hallitus, jonka jäseniin voi olla yhteydessä havaitessaan epäkohtia tai epäilyjä. Hallituksen jäsenet toimivat luottamuksellisesti, ja hallituksella on toimivalta seuran sisäisiin asioihin. Muissa asioissa hallitus tai sen nimeämät henkilöt voivat antaa tukea ja opastusta. Mahdollisesti rikosoikeudelliset asiat viedään viranomaisten tietoon.

Seuran vastuullisuudesta vastaa toiminnanjohtaja.

Vakavat, mutta luonteeltaan seuran sisäiset eettiset rikkomukset voidaan tuoda suoraan seuran hallituksen tietoon. Muut vakavat rikkomukset pyydetään raportoimaan Suek ilmo -palveluun.

Epäasiallisen käyttäytymisen yhteydenotot tulee lähettää osoitteeseen info@espoontelinetaiturit.fi tai puhelimitse numeroon 010 201 2300. Välitöntä toimintaa vaativissa hätätilanteissa yhteydenotot joko toiminnanjohtajalle, harrastepäällikölle tai kilpatoiminnan koordinaattorille. 

Turvallinen harjoittelu

Turvallisen harjoittelun ytimessä ovat UNICEFin määrittelemät Lasten oikeudet. Seuran ohjaajat ja valmentaja koulutetaan Voimisteluliiton osaamisen kehittämisen ohjelman mukaisesti.

Turvaamme kehorauhan lajille ominaisilla tarpeilla. Voimisteluharjoittelun turvallisuus voi edellyttää fyysistä kontaktia valmentajan/ohjaajan taholta, jolloin esimerkiksi liikettä avustettaessa ja turvallisuutta varmistaessa voimistelijaan kosketaan. Turvallisen harjoittelun osaamista kehitetään osana koulutuspolkua ja erillisissä avustuskoulutuksissa. 

Ohjeistus häiriökäyttäytymiseen puuttumiseen

EsTT tavoittelee kaikkien voimistelijoiden turvallista ja häiriötöntä osallistumista toimintaan. Eteen tulee tilanteita, jolloin yksi tai useampi lapsi häiritsee toimintaa, kiusaa muita tai aiheuttaa muutoin levottomuutta tai vaaratilanteita.

  • Ensisijaisesti ongelmat pyritään korjaamaan keskustelemalla
  • On mahdollista, että häiriötä aiheuttava lapsi/-et siirrettä vähäksi aikaa rauhoittumaan
  • Turvallisuusriskeihin puututaan välittömästi ja vaaratilanteiden muodostuminen estäen
  • Vanhempiin ollaan yhteydessä, mikäli häiriötilanteet ovat toistuvia tai luonteeltaan vakavia
  • Henkilökohtainen tukihenkilö vaaditaan, mikäli lapsen katsotaan tarvitsevan liikuntatunnin aikana jatkuvaa tukea, jotta muut lapset voivat harjoitella rauhassa ja turvallisin mielin. Tämä tukihenkilö voi olla vanhempi, ulkopuolinen tai seuran ylimääräinen ohjaaja. Huoltaja vastaa tukihenkilön kuluista.
  • Viimeisenä vaihtoehtona harrastustoimintaan osallistumisen kieltäminen (määräajaksi). Tällöin loppukauden maksu hyvitetään eli lasketaan koko kausimaksu jaettuna niiden harjoituskertojen lukumäärällä, jonka verran harrastaja ei voi olla mukana toiminnassa. Koordinaattori pyytää asiakkaalta tilitiedot ja välittää toimistoon maksun palauttamista varten.
  • Viestintä perheen kanssa käydään koordinaattorin johtamana
  • Yhteydenotot: info@espoontelinetaiturit.fi tai 0102012300

EsTT:n käsittelymalli

Häiriökäyttäymistilanteet ja muut eettisen toiminnan rikkomukset käsitellään seuraavassa käsittelyjärjestyksessä:

1. Vastuuohjaaja tai -valmentaja
2. Koordinaattori
3. Harrastepäällikkö (harrastetoiminta) tai kilpatoiminnan koordinaattori (kilpatoiminta)
4. Toiminnanjohtaja
5. Hallitus 

EsTT:n vastuullisuusohjelma

Hyvä hallinto

Voimistelutoiminnan tulee olla hyvän hallintotavan mukaista; läpinäkyvää, avointa ja jäsenistöään osallistavaa toimintaa. Seuramme on Olympiakomitean tähtiseura ja noudatamme hyvän hallinnon ohjeistuksia. Osallistutamme jäseniämme tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen sekä keräämme aktiivisesti palautetta suunnitellaksemme toimintaa sen mukaisesti. Noudatamme kaikessa toiminnassamme meitä koskevia lakeja ja säädöksiä. Seuran vastuullisuusvastaavana toimii toiminnanjohtaja.

Turvallinen toimintaympäristö

Turvallinen toimintaympäristö huomioidaan voimistelussa jokaisen oikeutena psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen turvallisuuteen. Seuran toiminnan ja harjoitus- sekä kilpailuolosuhteiden tulee olla turvallisia. Selkeät toimintaprosessit ja mahdollisiin epäkohtiin puuttuminen luo toimintaympäristöstä turvallisen yhdessä positiivisen ilmapiirin kanssa. Työsuhteen alkaessa tarkastamme lasten kanssa työskenteleviltä rikosrekisteriotteet. Koulutamme työntekijämme kunnioittamaan Lasten oikeuksia ja toimimaan eettisten periaatteiden mukaisesti. Puutumme mahdollisiin epäkohtiin korjaamalla tilanteen. Harjoitusolosuhteemme ovat turvalliset ja salikulttuuri turvallisuutta kunnioittava. 

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo

Voimistelun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön johtoajatuksena toimii jokaisen tasavertainen mahdollisuus voimisteluun. Haluamme mahdollistaa voimistelun kaikille edistäen tasa-arvoa liikunnan ja urheilun parissa. Voimisteluyhteisössä jokainen on arvokas omana itsenään. Tarjoamme kaikille kykyjen ja motivaation mukaisen urheilijan-/liikkujan polun. Viestimme valmennuslinjauksistamme, ja sovimme mahdollisista muutoksista yhdessä urheilijoiden ja huoltajien kanssa. 

Antidoping

EsTT vaalii yhdessä Voimisteluliiton kanssa puhdasta urheilua taaten kaikille jäsenilleen oikeuden reiluun ja tasavertaiseen urheiluun. Reilussa ja puhtaassa urheilussa kaikki lähtee kunnioituksesta; puhtain keinoin huipulle pyrkivä urheilija kunnioittaa toisia urheilijoita sekä yhteisiä sääntöjä vaalien samalla omaa hyvinvointiaan. Seurassamme vain puhdas urheilu on sallittua. Kilpavalmentajat ja –voimistelijat suorittavat säännöllisesti Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen ja he toimivat sen mukaisesti. Seuran antidoping-vastaavana toimii Iiris Nevalampi. 

Tutustu KAMU-lääkehakuun tästä

Ympäristö ja ilmasto

Kannamme vastuun ympäristöstä ja ilmastosta pyrkien kaikessa toiminnassa huomioimaan kestävän kehityksen. Suosimme lähiliikuntaa, kiinnitämme huomiota materiaalikulttuuriin sekä huomioimme tapahtumissa ja kilpailuissa syntyvät ympäristövaikutukset. Suosimme toiminnassamme pyöräilyä, kävelyä ja yhteiskuljetuksia. Mahdollistamme vaatteiden kierrätyksen. Painotamme lähialueiden kilpailuja kilpailutoiminnassa.