


Kilpavalmennus
Seurassa voimistelee noin 350 kilpavoimistelijaa lasten, nuorten ja aikuisten sarjoissa sekä noin 40 esikilparyhmiin osallistuvaa alle 10-vuotiasta lasta eri lajeissa. Perustamme säännöllisin väliajoin lajeihin uusia esikilparyhmiä. Ensi alkuun esikilparyhmillä on harjoituksia viikossa n. 3–4 tuntia. Myöhemmin harjoituskerrat ja tuntimäärät nousevat.
Uusia voimistelijoita otetaan aloittaviin ryhmiin (esikilparyhmät) katselmusten kautta. Niihin voi osallistua seuran harrasteryhmäläiset ja ulkopuoliset, eikä voimistelukokemusta tarvitse olla.
Kilpaileminen Voimisteluliiton lajeissa alkaa osallistumisella Stara-tapahtumaan. Siellä ei anneta vielä pisteitä vaan suullinen kommentti voimistelijan ikätaso huomioiden. Eteneminen luokasta toiseen tapahtuu hieman lajista riippuen pääsääntöisesti kehittymisen ehdoilla tai ikäkausittain. Nousu määräytyy ensi vaiheessa valmentajan arvion mukaan, ja myöhemmin lajeissa voi olla käytössä myös ns. nousupisteet, jotka pitää saavuttaa luokkanousun saavuttamiseksi.
Seura painottaa valmennusfilosofiassaan turvallista kehitystä ja perusasioiden laadukasta suorittamista. Voimistelu tuottaa iloa ja kehitystä. Kaikki tekeminen rakentuu laadukkaan perusharjoittelun ja pohjatyön päälle eikä oikoteitä ole. Sinnikkyys palkitaan huimana taitona ja urheilullisen elämäntyylin omaksumisena. Hitaasti kiiruhtaminen tuo turvallisuutta, kun uusien taitojen oppiminen tehdään hallitusti.
Huoltajilta ja voimistelijoilta edellytetään sitoutumista käydä harjoituksissa ja tukea lapsen kehitystä sen eri vaiheissa. Harjoitteluaktiivisuus ja niissä viihtyminen ovat ratkaisevia kehittymisen kannalta. Ryhmävaihdoksia voi tulla vuosien mittaan, jotta kunkin harjoitusryhmän keskinäinen taso säilyy riittävän samanlaisena. Kehityskaaret ovat yksilöllisiä ja seura kannustaa oman tason löytämiseen.
Kustannukset muodostuvat alkuvaiheessa pääosin harjoitusmaksuista. Harjoituksiin voi osallistua tavallisissa vaatteissa eikä muita varusteita alkuun tarvita. Myöhemmin tulevat mukaan leiri- ja kisamatkat. Ne suuntautuvat useimmiten kotimaahan ja lähiseudulle.
Valmennuksen linjaukset
Valmennus on kokonaisuudessaan hyvin koulutettujen valmentajien käsissä. Seuran valmentajat ovat käyneet läpi monipuolisesti liiton ja/tai kansainvälisen liiton koulutukset ja omaavat kokemusta kilpavoimistelusta. Tuemme sekä kansainväliselle huipulle suuntaavaa toimintaa että kansallisen tason urheilua. Valmennustoiminnassa pidetään mukana kaikki motivoituneesti harjoittelevat ja kilpailevat lapset, nuoret ja aikuiset. Kehittymisen mahdollisesti hidastuessa tai motivaation hiipuessa tavoitteelliseen harjoitteluun pyrimme löytämään voimistelijalle sopivamman ryhmän tai toisen lajin seuran sisältä. Kasvupyrähdyksiin liittyvät vaihtelut kehityksessä otetaan huomioon voimistelijan yksilöllisessä valmennuksessa.
Harjoittelu tapahtuu ohjatusti. Isommissa ryhmissä on kaksi valmentajaa paikalla ainakin lajiharjoittelun ajan. Harjoittelun tavoitteet, sisältö ja määrä noudattaa Urheilijan polun linjauksia. Korkeimmalle kansainväliselle tasolle tähtäävät ja motivoituneet urheilijat harjoittelevat enimmillään n. 28–30 tuntia viikossa ja kansalliselle tasolle tähtäävät n. 14–19 tuntia viikossa. Alle 14-vuotiaiden harjoitusmäärät riippuvat lajista ja nousevat iästä ja kehitysvaiheesta riippuen.
Esikilparyhmät ja siirtyminen kilparyhmäksi
Esikilparyhmän tavoitteena on tutustuttaa lapset lajiin ja innostaa harjoittelemaan tavoitteellisesti. Alkuun tavoitteena on oppia harjoittelemaan lajin perusteita sekä toimimaan ryhmässä. Varsinaiset voimistelulliset osaamistavoitteet tulevat mukaan pikkuhiljaa.
Siirtyminen kilparyhmäksi tapahtuu vastuuvalmentajan hallinnoimana, useimmiten ensimmäisen kilpailukauden jälkeisenä kautena. Ne voimistelijat, jotka eivät halua sitoutua tavoitteelliseen kilpavalmennukseen, voivat valita ikäryhmän harrasteryhmän tai harrastekilparyhmän.
Esikilparyhmässä harjoittelevalla lapsella tulee olla joko oma vakuutus tai Stara-lisenssivakuutus, vaikka ei kuluvalla kaudella vielä kilpailisikaan.